woensdag 7 december 2011

Boerboel aanschaffen?

Wil je een Boerboelpup aanschaffen, laat je dan goed informeren, er is op het internet genoeg goede en slechte info over de Boerboel te vinden, Tegenwoordig is het zo dat elke Boerboel vooral van achter een Computer al tot geweldige dingen in staat is, maar de echte geschiedenis voor de Boerboel wordt al lang niet meer geschreven, behalve zijn mooie uiterlijk. Een Boerboel kan nog van alles, maar hoeft niets meer te laten zien. Maar tussen zeggen en daadwerkelijk doen zit toch een wereld van verschil. Waar een ras zoals de Boerboel tegenwoordig alleen geschiedenis in schrijft is het promoten van talloze medische mankementen en een zeer korte levensduur.
Een Boerboel is tegenwoordig gewoon een artikel, je vind ze nog net niet met een barcode in de supermarkt naast de bloemkool. Wat het Boerboelras heeft gedaan, eventueel nog kan, of in de toekomst nog kan gaan doen, poeh, dat is zoveel werk en het gaat allemaal toch wel lekker makkelijk zo. En zo is het al jarenlang. Overal zie je fokkers opduiken die beweren te fokken zoals een ras hoort te zijn, maar het voegt toch maar bar weinig toe. Iemand met een reu en een teef met een beetje scores noemt zich al gauw een fokker en een kenner. Doe er een leuke website bij met wat listige gekopieerde tekst, neem de oude bekende tekst van dit ras over en je bent ineens een ras expert en begrijpt alle in en outs van het ras. Men weet alles van de geschiedenis, alsof men persoonlijk aanwezig is geweest bij het ontstaan van het ras.

Je hebt tegenwoordig ook nog wel goede fokkers met een prima website vol met goede informatie. Iemand die zowel de reu als de teef laat testen op diverse erfelijke aandoeningen en de rasstandaard kent alvorens ze te gaan gebruiken om te fokken, dat is tegenwoordig in deze wereld toch al een groot verschil en een goed begin. Dat zegt toch wat over de honden, hun karakter en hun gezondheid en de intenties van de fokker. En je hebt kneuzen van fokkers die na jarenlang diverse rassen te hebben gefokt echt nog geen idee hebben over het ras, maar wel beweren dat ze een exclusiviteit hebben omdat ze super kruising Boerboels x fokken. Er is totaal geen enkele controle, alles en iedereen heeft de vrije hand, dat blijkt wel uit het grote aantal "supermixen" wat je op sites zoals Marktplaats en Speurders kan vinden. Men gaat al met een Boerboel kruisen, terwijl we het ras nog niet eens kennen. Zal ik hem inpakken of gaat het zo mee? Tasje erbij? Diep triest. Wat mensen al niet doen voor een paar euro. En er zijn al heel wat fokkers die toch maar een andere baan hebben gezocht. Dus bekijk de fokkers maar eens goed voordat je er een pup gaat bestellen, de smaken verschillen nog al. Mooi is per definitie ook niet altijd goed, tegenwoordig vind je ze in alle leuke mode kleurtjes, maar dat is ieder zijn keuze. Mooie verhaaltjes, leuke foto's en prachtige beloftes en een lekker kopje koffie laten een hond niet gezond lopen en oud worden.En natuurlijk zijn pups altijd een aandoenlijk gezicht, maar een hond is toch maar heel even pup. Doe verstandig onderzoek, je wilt ten slotte jarenlang plezier hebben van je Boerboel. Heb je enige twijfel, doe het dan niet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten