zondag 26 september 2010

Temparament

Ah Temperament! Het oude en veel gebruikte  Woord! Wat is het? Hoe kun je het definiëren en scheiden van de verschillende kenmerken in het temperament om te selecteren / deselecteren ? Wat moet het worden?
We hebben dit ras in onze handen en in onze huizen. Historisch gezien een grote groep van nuttige boerderij bastaarden, die samenkwamen om ons ras ongeveer 30 jaar geleden vorm. te geven ,Waren deze honden huisdieren? Over het geheel zou ik zeggen van niet. Misschien een of twee waren de familie favorieten, maar over het algemeen waren het waakhonden die buiten leefden op het erf.
Het fundamentele ding was, de sterkste en meest intelligente en eenvoudig te beheren overleefde, net als het proces van natuurlijke selectie. Toen kwam de tijd dat we hun in kennels zetten en in huis haalden en ze naar een standaard gingen fokken. Wat is er veranderd? Geen natuurlijke selectie. Wij behandelen de  ziektes,maken excuses  voor wel of niet voor het temperament van de honden die we fokten . Ongetwijfeld de conformatie is verbeterd, maar conformatie is geen walhalla
de wetenschap is het? We hebben een set van richtlijnen genaamd;The Breed Standard;De Heilige Graal van de hoge beoordeling scores; en we kunnen meten, wegen en zien met eigen ogen wat goed is en wat is er mis met een hond, of toch zouden moeten kunnen. conformatie Fokken  is relatief gemakkelijk. Selecteer de ouders met de gewenste fysische eigenschappen, selecteer pups met die eigenschappen en uiteindelijk, vroeg of laat, stelt u deze eigenschappen vast.
Ervan uitgaande natuurlijk dat je kiest voor de juiste balans van eigenschappen en je hebt genoeg kennis van basis genetika  om de kansen in uw voordeel te keren, Je moet geen genie  zijn om goed exterieur te fokken. Maar hoe zit het met temperament? Je kunt het niet zien, wegen of meten,
Ik heb het geluk om te leven met een  van de meer ouderwetse honden. Mijn oudste hond gaat terug naar de oprichter van Avontuur honden en EBBASA ,  Haar conformatie voor de normen van vandaag is eerlijk gezegd, slecht.
en hier zit hem de kneep, zij is de moeilijkste, zwaarste, meest gehoorzame, betrouwbare, loyale en beschermende hond die ik zelf bezit, maar zij is ook geen huisdier . zij  hunkerd niet naar affectie of aandacht, in feite het tegenovergestelde.  zij is een ongelooflijke lezer van mensen en situaties en zal niet terugdeinzen voor een bedreiging. Voorspelbaar en gemakkelijk  rond je te hebben, als je haar kent en kan lezen . zij is een slapende draak.
Mijn nieuwe generatie honden zijn verschillende, waaronder een aantal zelf  gefokt . Hun conformatie is een grote verbetering en ze hebben glamour, stijl, rastype en al die goede dingen, maar ... ze hebben niet dezelfde magie. Ik zou zo ver gaan als te zeggen dat ze  moeilijker te beheren zijn en minder tolerant, intelligent en betrouwbaar. Maar, ze zijn meer aanhankelijk, afhankelijker en zachter, dus mogelijk zit er een beter huisdier in voor in huis, met enig voorbehoud
Er zijn uitzonderingen en die hebben de neiging om terug dichter bij de oude honden dan de anderen gaan.  nu ben ik op weg  om mijn eigen kweek te veroordelen , maar het is waar. Ik  worstel voortdurend met het idee van wat is het beste. Is het tijd om verder te gaan en het oude temparament over te laten aan de geschiedenis boeken als legende
Lets face it de meeste honden  leven niet meer op de boerderij, ze wonen in huizen en kennels en de oude stijl en temperament zijn niet meer noodzakelijkerwijs geschikt zijn voor een eigenaar die zijn hond willen knuffelen en mee nemen naar de stad of zelfs ermee in de stad gaan /willen wonen.
Tuurlijk,Dit kan worden gedaan, maar het is niet waar ze het beste in zijn. Dus moeten we meegaan met de tijd of moeten we fokken trouw aan de oude honden? Zijn er voldoende eigenaren die  een oude stijl Boerboel willen? Zijn er genoeg mensen die fokken, die toegang hebben tot oude stijl honden om het verschil te kennen ?  Waar zien we dit ras  in de komende 30 jaar? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten